Fashion Revolution Week 2022, co to je a proč byste o něm měli vědět!

Fashion Revolution Week 2022, co to je a proč byste o něm měli vědět!


Fashion Revolution Week 2022, co to je a proč byste o něm měli vědět!

18.4. 2022, Anna H.

 

Je tu opět týden Fashion Revolution Week, a tak je ideální příležitost si o něm něco říct. Akce Fashion Revolution Week se koná každý rok v dubnu a stojí za ní iniciativa Fashion Revolution.

 

Katastrofa v Rana Plaza

Iniciativa Fashion Revolution byla založena jako reakce na katastrofu v Rana Plaza v roce 2013. Od té doby se stala největším módním aktivistickým hnutím. K Fashion Revolution se dnes hlásí mnozí návrháři, značky a milovníci módy.

Rana Plaza bývala budova v Bangladéši. Sídlila v ní řada oděvních továren, které dohromady zaměstnávaly kolem 5 000 lidí. Tito lidé tam vyráběli oblečení pro mnohé z nejznámějších módních značek. Budova Rana Plaza byla ovšem dlouhodobě v nevyhovujícím technickém stavu. Těsně před katastrofou přišla dokonce mnohá varování před jejím možným zřícením. Dělníkům bylo přesto nařízeno přijít do práce a během jedné jejich směny (24. dubna 2013) se budova zřítila. V jejích troskách zůstalo 1 134 obětí a dalších 2 500 lidí bylo zraněno. Toto neštěstí je považováno za největší nehodu v historii oděvního průmyslu.

Týden Fashion Revolution Week se koná každý rok okolo 24. dubna, aby připomněl ztracené životy v Rana Plaza. A zasazuje se o bezpečné a důstojné pracovní podmínky pro všechny lidi v tomto odvětví.

 

Fashion Revolution v Česku

Během týdne Fashion Revolution Week se po celém světě konají mnohé akce, které mají za cíl zvýšit povědomí společnosti o tom, jak funguje módní průmysl. Jejich pořadatelé usilují o co možná největší transparentnost dodavatelského řetězce oděvních značek. Pomocí hashtagu #whomademyclothes můžete i Vy vyzvat Vaše oblíbené značky k tomu, aby ukázaly, jak, kdo a kde jejich produkty ve skutečnosti vyrábí.

V Česku je Fashion Revolution zastoupená Fashion Revolution Czech Republic, kterou můžete sledovat třeba na Instagramu. Osobně se můžete zúčastnit několika akcí, například v Brně nebo v Ostravě. Určitě doporučujeme se podívat i na přehled všech světových eventů konaných v rámci Fashion Revolution Week. Akcí jsou desítky, a jsou mezi nimi i zajímavé online semináře, které jsou zcela zdarma.

 

Fashion Revolution ve světě

Fashion Revolution je neziskové globální hnutí s týmy ve více než 100 zemích po celém světě. Založili ho společně Carry Somers a Orsola de Castro. Organizace je financována soukromými nadacemi, komerčními subjekty i štědrými dary od jednotlivců. Moc se nám líbí, že Fashion Revolution je zaměřená na hledání řešení. Nesnaží se v nás pouze vyvolávat pocity viny, ale naopak ukázat nám spotřebitelům, že máme velkou moc udělat mnohé pro pozitivní změnu.

Fashion Revolution Week není jedinou kampaní Fashion Revolution. Další zajímavou kampaní je určitě Fashion Transparency IndexFashion Transparency Index nebo chcete-li „Index transparentnosti módy“ je nástroj, který má za cíl motivovat největší světové módní značky k tomu, aby byly transparentnější ohledně svých praktik a procesů v celém výrobním řetězci.

Fashion Transparency Index obsahuje 239 ukazatelů, které pokrývají širokou škálu témat, jako je například změna klimatu, nucená práce, rovnost pohlaví, životní minimum, plýtvání a recyklace, pracovní podmínky a mnohé další.

Letos byl Fashion Transparency Index vypracován a zveřejněn již šestým rokem. Bylo v něm zkoumáno a seřazeno 250 největších světových módních značek podle toho, jaké informace zveřejňují o svých praktikách, postupech a dopadech na jejich provoz a dodavatelský řetězec.

 

A jak to dopadlo?

  • Až 99% velkých módních značek nezveřejňuje počet pracovníků ve svém dodavatelském řetězci, kteří dostávají zaplaceno alespoň životní minimum.
  • Méně než 10 % značek zajistí platby dodavatelům do 60 dnů. Což jinými slovy znamená, že oblečení spotřebitelé často nosí (a vyhodí!) dříve, než značky zaplatí lidem, kteří je vyrobili.
  • Pouze 14 % značek zveřejňuje celkové množství produktů vyrobených ročně, což ztěžuje pochopení rozsahu celosvětové nadprodukce.

 

Máme i dobré zprávy!

  • Více než čtvrtina (27 %) značek už dnes zveřejňuje alespoň některé ze svých dodavatelů (např. šicí dílny, barvírny a prádelny) – což je malý nárůst oproti 24 % v loňském roce.
  • 11 % značek zveřejňuje alespoň některé dodavatele surovin (např. bavlny nebo vlny) – oproti pouhým 7 % v loňském roce.

 

Transparentnost je pouze prvním krokem, ale zato velmi nutným. Nelze ji zaměňovat s udržitelností. Ale bez ní nebude možné dosáhnout udržitelného, odpovědného a spravedlivého módního průmyslu.

 

Co děláme my? A co můžete udělat vy?

Někdy možná máme pocit, že se nás to netýká, protože všechny tyhle nešvary se odehrávají daleko od nás. Bohužel to není tak úplně pravda. Pracovala jsem v oděvním průmyslu v Los Angeles a tak z vlastní zkušenosti vím, že nelidské pracovní podmínky v textilních továrnách se odehrávají i ve velmi vyspělých státech světa. Většinou zneužívají zranitelnosti imigrantů, kteří nemají moc možností na výběr, a pracují v těchto továrnách často v otřesných podmínkách.

Proto se v Appre snažíme dělat, co je v našich silách, abychom se podobným praktikám vyvarovali. Naše oblečení šijeme buď v našem vlastním ateliéru v Praze, nebo v šicí dílně v České republice, kam můžeme kdykoliv přijet a výrobu si zkontrolovat.

O něco náročnější je to s kontrolou výroby materiálů, které se v České republice bohužel už ve velkém dnes nevyrábějí. Snažíme se alespoň hledat dodavatele, kteří mají certifikáty kvality (nejčastěji GOTS), které zaručují etickou a zodpovědnou výrobu napříč celým procesem. Stejně tak všechen náš obalový materiál, vizitky, visačky apod. objednáváme u českých dodavatelů. A navíc v recyklované (a recyklovatelné) podobě. 

A my všichni dohromady jako spotřebitelé můžeme udělat jako první krok to, že se začneme zajímat o původ věcí, kterými se obklopujeme. A stále se vzdělávejme! Začít můžeme třeba hned teď, během Fashion Revolution Week!

 

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fashion_Revolution

https://www.pexels.com/search/sewing/

https://www.fashionrevolution.org/about/transparency/

https://www.nytimes.com/2013/05/23/world/asia/report-on-bangladesh-building-collapse-finds-widespread-blame.html

https://www.instagram.com/fash_revczechrepublic/

https://www.fashionrevolution.org/europe/czech-republic/