Jak vzniká móda?

Jak vzniká móda?


Jak vzniká móda?

18.9.2021, Anna H.

 

Přemýšlela jste někdy nad tím, jak vlastně vzniká oděvní kolekce? Každá značka a každý designér má zajisté svoje vyzkoušené postupy a zvyklosti a každý přístup může být trochu odlišný, ale principy jsou v základu stejné.

 

Na začátku je nápad

Každá kolekce by měla mít nějakou nosnou myšlenku. Linii, materiál nebo pocit, který provází celou kolekci a spojuje ji dohromady. Inspirace může přijít odkudkoliv – z hudby, dění kolem nás, z ulice nebo z přírody. Tato inspirace se dále rozvíjí a poté se rozpracovává do jednotlivých návrhů. Zajímavé je, že například u světoznámých luxusních značek se z navrhnutých modelů na papíře dostane opravdu do výloh butiků okolo 5%. Představte si tedy, jak velké úsilí a energie, která je věnována přípravě modelů, potom svým způsobem přijde vniveč. Do obchodů se potom dostanou ty kousky z kolekce, které jsou „nejlepší“ a které zároveň dávají ekonomický smysl. Jinými slovy, vedení značky věří, že se budou prodávat. Proto taky někdy na přehlídkových molech můžeme spatřit mnohdy bizarní kusy, které by nikdo nenosil, ale mají tu vlastnost, že přitáhnou pozornost. Když ovšem zavítáte do obchodů daných značek, najdete tam výrazně méně kontroverzní nabídku.

 

Alenka v říši materiálů

Naprosto klíčovou disciplínou je výběr materiálů. Tady je potřeba zkušenost a dobré obchodní vztahy. Dodavatelů materiálů je na světě přehršel, v celé škále kvality. Nějakou dobu trvá, než zjistíte, s kým je dobré spolupracovat a kdo nabízí vám blízký sortiment. Bohužel v České republice se materiálů vyrábí stále méně, a proto si s největší pravděpodobností budete muset udělat pár výletů za hranice a navštívit dodavatele.

 

Konstrukce střihů

Neméně důležitou částí je konstrukce střihů. Věděli jste, že konstruktér střihů je jedna z nejlépe placených prací v oděvním průmyslu? Ono taky není divu, je to práce, kterou musíte opravdu umět, mít léta praxe a být si jistí tím, co děláte. Jedná se vlastně o takové architekty oděvu, kteří dokáží dle návrhu a zadání designéra požadovaný výsledek technicky přenést na papír. Rozměry, druhy švů, vzdálenosti, úhly, poloha na látce – všechny tyto aspekty musí být v souladu, jinak výsledek nebude fungovat. Jakmile je ve střihu chyba, oděv nevypadá dobře, různě někde škrtí nebo se krabatí, švy se kroutí. Vývoji střihů se věnuje velký prostor a trvá mnohdy několik týdnů i měsíců.

 

Vzorky a znovu vzorky

Kéž by to bylo tak „jednoduché“ že? Materiál a střih je potřeba vyzkoušet. A je iluze předpokládat, že vše bude fungovat na první pokus. Někdy šijete daný kus i na podesáté, než se podaří zdokonalit střih, vybrat materiál a všechny ostatní komponenty tak, aby bylo dosaženo výsledku, o který designer usiluje. A často se dokonce stane, že zjistíte, že daný model prostě nefunguje a nezbývá vám, než ho nechat jít.

 

Technická dokumentace

Jakmile máte hotový střih, vybraný materiál a jste spokojeni se svým vzorkem, musíte připravit podklady pro výrobu. Pokud nešijete pouze na zakázku modely dle přání jednotlivých zákaznic, ale naopak vyrábíte oděvy v sériích, bude Vám kolekce šít nějaká profesionální šicí dílna. Taková dílna bude potřebovat přesně vědět, co od nich očekáváte. Jelikož nebyli účastni vašeho procesu tvorby návrhu, a vývoje vzorku, nemohou o produktu vědět „první poslední“, tak jako vy. K tomu, abyste předali informace šicí dílně, slouží technická dokumentace, což je mnoha stránkový dokument, kde musíte popsat každou jednu záležitost, která se na výsledném kousku promítne. Jaký kde bude šev, kolik cm od okraje látky se bude šít, kde budou visačky, kolik mm má mít knoflíková dírka, jaké budeme používat nitě, jaké informace budou na etiketě o materiálovém složení, a tak dále. Také si musíte být jistí, že šicí dílna vaši dokumentaci chápe a vámi předané informace si vykládá správně.

 

Konečně výroba

Samotná výroba už je poměrně rychlý proces, pokud narazíte na dílnu, která je schopna ušít celou vaši kolekci. Ono totiž každá výroba se specializuje pouze na něco a tak se může jednoduše stát, že zatímco šaty vám šijí jedni, kalhoty už musíte vyrábět jinde.

 

A co potom?

Tohle je ve zkratce všechno, co předchází tomu, než se oděvní kolekce dostane do skladu módní značky. Nabízelo by se říci, „uff“ máme to za sebou a vrhnout se na další sezónu. Ale nenechte se zmýlit, teď teprve přichází na řadu ten nejtěžší úkol, kdy chcete ideálně dosáhnout toho, aby o Vaši kolekci byl zájem, aby se o ní zákazníci dozvěděli, a abyste pokud možno něco vydělali.

 

Jste překvapená, kolik úsilí a energie stojí vyrobit jedny šaty? Kolik různých profesí a zdrojů je k tomu potřeba? Vůbec se Vám nedivíme, ve chvíli kdy běžně řetězce nabízejí například halenku pod sto korun, si nikdo to úsilí, které zatím stojí ani představit nemůže. Řetězce si levné ceny mohou dovolit proto, že zadávají výrobu v zemích s nejlevnější pracovní silou, nestarají se o kvalitu života lidí v těchto zemích a ani o kvalitu jejich produktu. Férově zaplatit výrobu a prodat halenku pod sto korun nelze. Za to dáme obě ruce do ohně!

 

Anna, zakladatelka Appre & CEO

 

Článek pro Vás napsala Anna Havlíčková - zakladatelka a ředitelka Appre.  Anna nasbírala cenné zkušenosti z oblasti módního průmyslu v Americe, zejména v Los Angeles, kde několik let pracovala. Zažila zákulisí tvorby oděvních kolekcí, přípravy fashion weeku, focení módních editorialů, prostředí mezinárodních veletrhů s módou a mnoho dalšího. Před pár lety se vrátila zpět do Prahy, aby si splnila svůj sen a založila vlastní oděvní značku podle svých představ a etických hodnot.